Kirja-arvio: Maailmantalouden minotauros

Finanssihirviö kadottaa ruokahalunsa

Eurooppaa vuosikausia vaivanneen talouskriisin syistä riittää selityksiä. Turhan usein keskitytään teknisiin tai paikallisiin kysymyksiin, kuten pankkisektorin sääntelyn detaljeihin tai yksittäisten maiden valtiontalouksiin. Harvemmin ongelmia pohditaan laajemmassa kontekstissa: mistä riittävä kysyntä maailmantaloudessa syntyy?

Kreikkalaistaustainen taloustieteilijä Yanis Varoufakis vetää kirjassaan Maailmantalouden minotauros yhteen maailmantalouden viime vuosikymmenien suuret kehityslinjat. Näkökulma on ylijäämien ja alijäämien tasapainoissa. Tuottaja tarvitsee aina maksukykyisen ostajan, tuontiaan enemmän vievää maata täytyy periaatteessa vastata vientiään enemmän tuova maa.

Tasapainoissa ja niiden puutteessa on kyse globaalista hegemoniasta. Varoufakisin analyysi tiivistyy kysymykseen: kuinka Yhdysvallat pystyi vuosikymmenten ajan toimimaan hallitsevassa asemassa, vaikka sillä oli pysyvä kaksoisalijäämä eli negatiivinen kauppatase ja alijäämäinen budjetti?

Toisen maailmansodan jälkeen oli toisin. Ylijäämäinen Yhdysvallat panosti kysynnän luomiseen omille tuotteilleen, ja nosti siksi Saksan ja Japanin jaloilleen. 1970-luvulle tultaessa ylijäämä kuitenkin hupeni. Ratkaisu oli ainutlaatuinen: hegemonia tietoisena alijäämämaana. Muiden maiden ylijäämät imettäisiin Yhdysvaltain valtiontalouteen.

Väline tähän oli Wall Street ja finanssoituminen. Finanssoituminen piti rahavirrat suunnattuna Yhdysvaltoihin, mutta hintana oli lopulta itsensä tuhonneen systeemisiä riskejä tuottavan järjestelmän luominen. Korttitalon romahdettua vuonna 2008 Yhdysvallat ei ole enää kyennyt toimimaan muun maailman ylijäämien imurina.

Varoufakisin kuvaava metafora Wall Streetin roolille on antiikin Minotauros-myytti. Minotauros oli sekasikiö, joka asui piilossa labyrintissa mutta jota täytyi säännöllisesti ruokkia.

Euroalue rakennettiin tämän ”Minotauroksen” varaan. Kun automaattinen lisäkysynnän lähde katosi, järjestelmä sekosi. Ongelma koskee laajemmin koko maailmantaloutta: miten kysyntää pidetään yllä ”Minotauroksen” tuhouduttua?

Yli puolen vuosisadan globaalin taloushistorian tiivis käsittely on kunnianhimoinen pyrkimys. Vaikka Varoufakis onnistuu hyvin, moni näkökulma jää kirjassa sivummalle. Esimerkiksi resurssikriisistä tai nousevien talouksien roolista täytyy etsiä tietoa toisaalta.

Kirjan suomentaminen on joka tapauksessa tärkeä ele. Kirja on helppolukuinen ja informatiivinen, ja ennen kaikkea se tarjoaa terveen globaalin näkökulman ”rakenteellisiin uudistuksiin” fiksoituneeseen suomalaiseen talouskeskusteluun.

Yanis Varoufakis: Maailmantalouden minotauros. Suom. Hannu Laurila ja työryhmä. Vastapaino 2014.

Julkaistu Suomen Le Monde Diplomatiquessa 5/2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s