Parlamentaarinen tasa-arvo ja Pohjoinen-Etelä

Luin eilen (sinänsä hyvän) kolumnin, joka käsitteli parlamentaarista demokratiayhteistyötä ja naisten asemaa. Asia rupesi kiinnostamaan, joten muutama sana aiheesta.

Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyöjärjestö Demo tekee kehitysyhteistyöhankkeita, joissa vahvistetaan naisten asemaa päätöksenteossa (käytännössä määrää parlamenteissa). Tämä on tietysti tärkeää toimintaa jota soisi lisääkin. Samalla kyseessä on kuitenkin osuva esimerkki yhdestä kehitysyhteistyön ikuisuusdilemmasta: miten toiminnassa voitaisiin välttää stereotyyppisten Pohjoinen-Etelä -käsitysten ja niihin liittyvien kulttuuristen valtasuhteiden tuottaminen ja ylläpitäminen.

Kehitysyhtestyössä tullaan (tärkeän työn ohessa) helposti uusintaneeksi kaavamaista kehityskäsitystä, jonka mukaan Pohjoinen on “edellä” ja Etelä “jäljessä”. Näin ohjaudumme helposti ajattelemaan, että rikkaus ja yleinen edistyksellisyys kulkevat käsi kädessä, ja että köyhät maat ovat yleensäkin kulttuurisesti takapajuisempia. Siksi tuntuu intuitiivisesti helpolta ajatella, että rikkaissa Pohjoisen maissa on epäilemättä parlamentaarinen tasa-arvo vahvoilla, ja Afrikassa pitäisi päästä tämän tasa-arvokehityksen kyytiin. On erittäin helppoa luoda itselleen näitä mielikuvia lukemalla aiheeseen liittyviä kuvauksia hankkeista Afrikassa ja helppoa pitää luontevina eurooppalaisten pieniä opetusmatkoja Afrikan parlamentteihin.

Naisten määrä parlamentissa kuuluu kuitenkin asioihin, jotka eivät tuntuisi korreloivan vaurauden kanssa oikeastaan yhtään mitenkään. Jokaisesta tulotasoryhmästä löytyy sekä välttävän tasa-arvoisen että räikeän epätasa-arvoisen päätöksenteon maita. Ainoa maailman maa jossa parlamentaarikoista yli puolet on naisia, on Ruanda. Naisia parlamentissa -kriteerillä suurinta osaa Euroopan maista tasa-arvoisempia ovat myös esimerkiksi Senegal, Mosambik ja Angola. Sen sijaan huomattavan epätasa-arvoisia maita samalla kriteerillä ovat muun muassa Viro, Irlanti, Tsekki ja Yhdysvallat. Tansaniassa, jossa Demolla näkyy olevan myös hanke, naiskansanedustajia on parlamentista reilu kolmasosa, saman verran kuin Saksassa.

(Tietysti on selvää, että naisten määrä parlamentissa on hyvin kapea yhteiskunnallisen vallan tai edes parlamentaatisen vallan indikaattori. Se kuitenkin tuntuu olevan näille hankkeille keskeinen, joten kiinnitän siihen siksi huomiota).

Afrikastakin löytyy varmasti parlamentaarisia tasa-arvo-ongelmia enemmän kuin mihin pieni järjestö ehtii (koska kaikkialta löytyy), mutta organisoituminen ainoastaan kehitysyhteistyön maantieteen mukaan osoittaa,  että kyse on myös valtasuhteesta. Miltä tuntuisi ajatus suomalaisparlamentaarikkojen virallisesta delegaatiosta organisoimassa Prahassa tai Dublinissa puoluerajat ylittävää järjestöä, jonka tavoitteena on lisätä naisten määrää maiden parlamenteissa? Tunkeilevalta, vähän jopa loukkaavalta. Afrikkaan suunnattuna nähdään vain hyvää tarkoittava ele.

Tavoitteena tietysti tulisi olla aito tasa-arvo jokaisessa maassa. Jos se olisi saavutettu, poikkeamat sukupuolten 50/50 -tasajakaumasta päätöksenteossa olisivat satunnaisia ja tasoittuisivat lyhyehköllä aikavälillä. Tämän tavoitteluun olisi kuitenkin hyvä saada vaikkapa ruandalaiset lentämään näihin Euroopan pääkaupunkeihin, tai kaikkein mieluiten tietysti Washingtoniin, puuttuakseen maiden polttaviin epätasa-arvo-ongelmiin. Nykyisessä yksisuuntaisen avun sijaan yhteistyötä -hengessä tietysti  järjestettäisin työpaja, jossa Kigalin delegaatio ensin esitelmöisi tunnistamistaan ongelmista ja ilmoittaisi sen jälkeen että nyt pohdimme kaikki yhdessä ratkaisuja näihin teidän haasteisiinne.

Globaaleja eriarvoisuusongelmia on hyvin vaikea ratkaista räikeän epäsymmetrisiä valtasuhteita ylläpitämällä. Siksi niitä pitäisi pystyä välillä myös kääntämään tietoisesti ympäri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s